Translate Website

Bezglutenowe korzenne ciasto z bananami i czekoladą

Pyszne, aromatyczne ciasto jesienne.

Na zdjęciach wygląda dość rustykalnie, ale boski smak rekompensuje jego skromny wygląd.

Niestety nie zdążyłam udekorować go pyszną czapą polewy czekoladowej i udokumentować to zdjęciem, zawsze znika jeszcze przed ostygnięciem.

Do tego ciasta potrzebne są banany, muszą być dojrzałe ale twarde, tak aby w przekroju ciasta widoczne były jego cząstki. 

Jest to ciasto na bazie mąk bezglutenowych, dzięki obecności w składzie bananów, większej ilości jajek i siemienia lnianego, jest miękkie, wilgotne, zwarte, a co najważniejsze nie kruszy się.

Ciasto świetne do kawy, jako przekąska na wycieczce, czy drugie śniadanie dla dzieci do szkoły (w wersji bez rumu).
Polecam serdecznie :-)





Składniki:
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 100 g oliwy z oliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 2 duże banany (ok. 300 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Nasączenie ciasta:
  • 3 łyżki rumu
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
 



Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok. 15 minut.

Żurawinę zalewamy 2 łyżkami rumu.

Siemię lniane mieszamy na jednolitą masę z gorącą wodą, odstawiamy do napęcznienia i do ostygnięcia.

Cukier, jajka, oliwę i przyprawy miksujemy na jednolitą masę.

W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, ryżową, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.

Jajka z przyprawami i mieszaninę mąk razem mieszamy. Dodajemy żurawinę z rumem w którym się moczyła i posiekaną grubo czekoladę.

Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę banany (banany nie mogą być zbyt drobno pokrojone), delikatnie mieszamy z masą.

Namoczony Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia, a na niego wykładamy ciasto.
Garnek nakrywamy pokrywką i wkładamy do zimnego piekarnika. Ciasto pieczemy około 45 minut, w temperaturze 180 stopni C. Gorący garnek wykładamy na drewnianą deskę.

Ostudzone ciasto nasycamy 3 łyżkami rumu.

Przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Jednolitą masą pokrywamy powierzchnię ciasta.

Uwagi:
  • w wersji dla dzieci żurawiny moczymy w naprze z herbaty lub gorącej wodzie,
  • jeśli ciasto zabieramy ze sobą na wycieczkę, czy do szkoły lepiej go nie nasączać po upieczeniu,
  • ciasto po upieczeniu ma popękaną skórkę, aby polewa czekoladowa na nim się pięknie układała, polewę trzeba nałożyć dwukrotnie, pierwsza warstwa - polewa bardziej płynna z większą zawartością mleka, ładnie wypełnia nierówności ciasta, druga warstwa bardziej gęsta, dekoracyjna,
  • skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, ale nie może tej drobnej mąki zabraknąć w składzie,
  • świetnym dodatkiem do tego ciasta są grubo posiekane orzechy laskowe (1 garść),






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...