Translate Website

Ćwikła z chrzanem + etykiety do wydruku

W dalszym ciagu w temacie przetworów - ćwikła z chrzanem. Buraki piekę w Garnku Rzymskim. Kiedyś dodawałam do ćwikły z chrzanem ocet winny, w tej chwili dodaję tylko ocet balsamiczny. Smak wydaje mi sie o wiele lepszy. Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki z ćwikłą do wydruku. Polecam Przepis Przepisy




Składniki:
  • 1- 1,5 kg buraków czerwonych,
  • 1 duży korzeń chrzanu,
  • 0,5 szkl. octu winnego lub balsamicznego,
  • 2 - 3 łyżki cukru,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 szczypty mielonego ziela angielskiego,


Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.

Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy szczoteczką.

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i układamy w nim buraki. Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy około 30 - 45 minut.

Obieramy ze skórki korzeń chrzanu, ścieramy na tarce (drobne oczka).

Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy.

Ćwikłę z chrzanem nakładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zamykamy zakrętką, pasteryzujemy tradycyjnie gotując słoiki w wodzie lub wygrzewamy je w piekarniku.


Uwagi:
  • Większe buraki kroimy na pół, szybciej się upieką.
  • Czasami przygotowuję ćwikłę z imbirem, ze względu na wyczuwalną goryczkę i bardzo ostry smak, świeżo starty imbir dodaję w niewielkiej ilości (5 cm kawałek korzenia imbiru na 1 kg buraków),



Kliknij na etykietę, w drugim oknie przeglądarki pojawi się wersja do wydruku.



Więcej przepisów na przetwory wraz z etykietami na słoiki można znaleźć na moim drugim blogu Smaczne Inspiracje http://smaczneinspiracje.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...