W dalszym ciagu w temacie przetworów - ćwikła z chrzanem. Buraki piekę w Garnku Rzymskim. Kiedyś dodawałam do ćwikły z chrzanem ocet winny, w tej chwili dodaję tylko ocet balsamiczny. Smak wydaje mi sie o wiele lepszy. Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki z ćwikłą do wydruku. Polecam Przepis Przepisy
Składniki:
- 1- 1,5 kg buraków czerwonych,
- 1 duży korzeń chrzanu,
- 0,5 szkl. octu winnego lub balsamicznego,
- 2 - 3 łyżki cukru,
- 2 szczypty cynamonu,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 szczypty mielonego ziela angielskiego,
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około
15 minut.
Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą, szorujemy szczoteczką.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do
pieczenia i układamy w nim buraki. Wstawiamy do zimnego
piekarnika, pieczemy około 30 - 45 minut.
Obieramy ze skórki korzeń chrzanu,
ścieramy na tarce (drobne oczka).
Ostudzone buraki obieramy ze skórki i
ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki razem mieszamy,
doprawiamy.
Ćwikłę z chrzanem nakładamy do czystych,
wyparzonych słoiczków, zamykamy zakrętką, pasteryzujemy tradycyjnie
gotując słoiki w wodzie lub wygrzewamy je w piekarniku.
Uwagi:
- Większe buraki kroimy na pół, szybciej się upieką.
- Czasami przygotowuję ćwikłę z imbirem, ze względu na wyczuwalną goryczkę i bardzo ostry smak, świeżo starty imbir dodaję w niewielkiej ilości (5 cm kawałek korzenia imbiru na 1 kg buraków),
Kliknij na etykietę, w drugim oknie
przeglądarki pojawi się wersja do wydruku.
Więcej przepisów na przetwory wraz z
etykietami na słoiki można znaleźć na moim drugim blogu Smaczne Inspiracje http://smaczneinspiracje.blogspot.com/