Translate Website

Sernik na drożdżowym cieście i bułeczki z serem

Przepis na to ciasto pochodzi z przedwojennej książki kucharskiej, z której korzystała moja prababcia. To ciasto jest wyjątkowe. Zawsze przy okazji pieczenia tego sernika, przygotowuję dla dzieci bułeczki na bazie tych samych składników. Kruszonka podczas pieczenia w Garnku Rzymski rozpływa się, powstaje na powierzchni ciasta, pyszna skarmelizowana skorupka ... Polecam Przepis Przepisy

Składniki

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • ok. 0,5 szkl. ciepłego mleka,
  • 3 całe jajka,
  • 100 g stopionego masła,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 0,5 laska wanilii,
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego tłustego lub półtłustego,
  • 300 - 350 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 0,5 laska wanilii,
  • bakalie: 30 g skórki pomarańczowej i 50 g żurawin,
Kruszonka:
  • 50 g maki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 150 g cukru.

Garnek Rzymski pojemność 6,5 l

Przygotowanie ciasta:


Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i mieszamy z łyżką ciepłego mleka.Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajka ubijamy z solą i cukrem, następnie dodajemy resztę składników i wyrośnięty zaczyn.Ciasto starannie wyrabiamy, gdy zacznie odchodzić od ręki i ścianek naczynia, nakrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy serowej:   

Ser mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki. Masło ucieramy z cukrem w makutrze, dodajemy po jednym żółtku, miąższ wanilii i po łyżce maki. Powoli wszystko razem w makutrze ucieramy. Na końcu dodajemy bakalie i ubite na pianę białka jaj.

Przygotowanie "kruszonki":

Wszystkie podane składniki łączymy i wyrabiamy na jednolita masę.


Garnek Rzymski
wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 20 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, z jednej przygotujemy bułeczki z drugiej spód do sernika.

Przygotowanie bułek:

Odłożoną połowę ciasta dzielimy na 6 równych części, formujemy okrągłe bułeczki, na środku robimy wgłębienie do którego dajemy łyżkę nadzienia serowego, bułeczki oprószamy kruszonką, z zewnątrz ciasto drożdżowe smarujemy masłem lub oliwą.
Bułki pieczemy w wyłożonym papierem do pieczenia Garnku Rzymskim około 40 minut w temp. 200 st C, jeśli po tym czasie bułki nie są rumiane, zdejmujemy pokrywkę z garnka i 2- 3 minuty pieczemy, aż do zrumienienia powierzchni bułek.

Przygotowanie sernika na drożdżowym cieście:

Druga połowę ciasta, wykładamy na stolnicę i wałkujemy prostokąt, o wymiarach dna Garnka Rzymskiego i grubości ok 2 - 3 cm. Wykładamy ciasto w Garnku Rzymskim wyłożonym papierem do pieczenia i odstawiamy na około 0,5 godziny do wyrośnięcia, następnie na ciasto wykładamy ostrożnie masę serową i całość oprószamy kruszonką. Ciasto pieczemy w temp. 200 st C. Po około 50 - 60 minutach, jeśli powierzchnia ciasta nie jest rumiana, zdejmujemy pokrywę i dopiekamy powierzchnię, ok 2- 3 minuty.

Uwaga:
  • Nie trzeba ciasta polewać lukrami, posypywać cukrem pudrem, na powierzchni powstaje pyszna warstwa skarmelizowanej kruszonki, która w warunkach pieczenia w Garnku Rzymskim rozpływa się na powierzchni masy serowej.
  • Dobrze jest w czasie rośnięcia ciasta drożdżowego, kilka razy je wyrobić. Wtedy będzie ono równomiernie rosło w trakcie pieczenia, powierzchnia całego ciasta będzie równiejsza.


 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...