Translate Website

Pieróg z wędzoną makrelą i kaszą gryczaną

Garnek Rzymski to sposób na idealnie sypką kaszę, bez konieczności owijania garnka z podgotowaną kaszą kocami czy pierzynami, aby mogła ona swobodnie "dojść", jak to zalecały nasze mamy i babcie. 


Składniki:
  • 450g mąki pszennej,
  • 50g mąki pszennej razowej,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • ok. 250 ml ciepłego mleka,

Nadzienie:
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 100 - 200 g mięsa z wędzonej makreli,
  • 60 g sera feta,
  • 3 łyżki masła,
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz,


Garnek Rzymski pojemność 6,5 l 

Przygotowanie ciasta: Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z łyżką ciepłego mleka. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę, wyrośnięty zaczyn i mleko mieszamy w ilości takiej, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Elastyczne, jednolite ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowanie kaszy do nadzienia: Kaszę gryczaną wykładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, odstawiamy do odsączenia. Na patelni rozgrzewamy masło i na nim chwilę podsmażamy odsączoną na sicie kaszę gryczaną. Kaszę zalewamy ciepłą osoloną wodą (wody nalać tyle, aby zakrywała powierzchnię kaszy). Gotujemy ją pod przykryciem, aż do momentu wchłonięcia przez kaszę wody.

Garnek Rzymski z pokrywką moczymy w wodzie około 10 minut. Podgotowaną kaszę przekładamy do garnka i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ją w atmosferze pary wodnej ok 20 minut. (temp 200 st. C). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy garnek z kaszą w jego wnętrzu (ok 30 - 50 minut). Ceramiczny garnek doskonale utrzymuje temperaturę, kasza powolutku dochodzi, będzie sypka - idealna.

Przygotowanie nadzienia: Wszystkie składniki nadzienia razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli chcemy, aby farsz nie był zbyt sypki, można dodać jeszcze 1 surowe całe jajo.

Przygotowujemy garnek do pieczenia pierogów: pokrywkę Garnka Rzymskiego moczymy w wodzie około 15 minut.

Przygotowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 równe części. Formujemy na stolnicy okrągłe placki, napełniamy farszem i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów.

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą). Ułożone w garnku pierogi smarujemy z wierzchu stopionym masłem.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pierogi pieczemy w temp. 200 st C, około 45 minut. Jeśli po tym czasie powierzchnia ciasta nie jest zarumieniona, wystarczy zdjąć z garnka pokrywkę i ponownie wstawić garnek do piekarnika i zrumienić powierzchnię ciasta (będzie to trwało nie dłużej jak 2 - 3 minuty), przez ten czas ciasto nie wysuszysz się zbytnio, a poza tym to co najważniejsze już osiągnęliśmy - pięknie wyrośnięte ciasto. Pieróg zajadamy na ciepło z dodatkiem sosu pomidorowego.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...