Translate Website

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki są skarbnicą składników odżywczych. Można je gotować, smażyć, dusić, piec. Dzięki odpowiedniej obróbce termicznej można zachować jak najwięcej bezcennych składników. Pieczone ze skórką i podane z dodatkiem twarożku, mogą stanowić pełnowartościowy, niskokaloryczny posiłek.


Składniki:

  • 1,3 - 1,5 kg ziemniaków z czerwoną skórką (ziemniaki sałatkowe, odmiana Franceline )
  • 1 łyżka stopionego masła (najlepiej masła klarowanego),




Nadzienie:
(do wyboru przykładowe dodatki)

  • ser biały ze śmietaną lub jogurtem naturalnym,
  • rzodkiewka, pomidor, papryka, wędzona ryba, jajko ugotowane na twardo, czosnek,
  • zielenina: koperek, szczypiorek, pietruszka, bazylia, szpinak,
  • przyprawy: majonez, sól, pieprz,


Garnek Rzymski pojemność 2,5 l


Ziemniaki dokładnie czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą. Na każdym ziemniaku na środku robimy nacięcie i smarujemy powierzchnię z nacięciem masłem klarowanym.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 - 20 minut.

Garnek Rzymski z ziemniakami wstawiamy do zimnego piekarnika.
Ziemniaki pieczemy w temp. 250 st C, około 50 - 60 minut. Jeszcze ciepłe nadziewamy i zajadamy ze smakiem :-)










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...