Translate Website

Bułeczki supełki

Bułeczki, które uwielbiają moje dzieci, jeszcze ciepłe znikają w okamgnieniu.


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • ok. 1/2 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżka otrąb pszennych,
  • szczypta soli,

Garnek Rzymski pojemność 6,5 l







Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i mieszamy z ciepłym mlekiem. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Jajko ucieramy z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i otrębami. Dodajemy utarte z cukrem jajko, stopione masło, wyrośnięty zaczyn. Na końcu dodajemy ciepłe mleko - w ilości takiej, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Elastyczne, jednolite ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 minut.

Ciasto dzielimy na 8 równych części, z których formujemy wałeczki a następnie supełki.

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. 

Bułeczki układamy w garnku, smarujemy ich powierzchnię stopionym masłem lub oliwą i oprószamy makiem. Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, bułeczki pieczemy w temp. 200 st C, około 35 - 40 minut.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...