Translate Website

Chleb pszenny na zakwasie

Pachnący chleb, z chrupiącą skórką i regularnym miąższem, zachowujący na długo swoja świeżość oraz smak. Ideał - chleb na zakwasie ! W tym roku nie zabraknie go na świątecznym stole.


Składniki:
  • 1,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 szkl. otrąb pszennych,
  • 0,5 szkl mieszanki nasion słonecznika i siemienia lnianego,  
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki miodu,
  • ok. 1 l ciepłej wody,
  • ok. 0,75 szkl zakwasu,

Zakwas:
  • 1 łyżka mąki żytniej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • ok. 2 szkl. ciepłej wody

Garnek Rzymski 6,5 l





Zaczynamy od przygotowania zakwasu. Mąkę żytnią mieszamy z wodą w ilości takiej, aby otrzymać konsystencję gęstopłynnej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 35 st. C) do następnego dnia. Przez kolejne 5 dni, dodajemy każdego dnia po jednej łyżce mąki pszennej i ciepłą wodę, dbając o to, aby po dodaniu wody konsystencja zakwasu, nie była ani zbyt gęsta, ani zbyt rzadka. Po dwóch dniach można zaobserwować wyraźnie pojawiające się w masie zakwasu pęcherzyki gazu. W ciągu kolejnych dni zapach staje się wyraźnie kwaśny, z czasem złagodnieje. W piątym, szóstym dniu masa jest mocno spulchnioną pęcherzykami gazu, zakwas gotowy jest do użycia.

Mąkę, otręby pszenne, sól i ziarna mieszamy w misce. Dodajemy cały zakwas i stopniowo osłodzoną miodem ciepłą wodę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy 3 łyżki zaczynu z myślą o kolejnym wypieku. Zaczyn przechowujemy w lodówce.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 20 minut. Smarujemy wewnątrz dokładnie masłem i oprószamy wewnętrzne ścianki naczynia otrębami pszennymi. Wykładamy ciasto. Nakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy do wyrośnięcia do następnego dnia.

Garnek Rzymski z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika następnego dnia, chleb pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 godziny.


P.S. Dziękuję za inspirację Dorotce i Magdzie :-) - udało się od pierwszego razu !









































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...